VIT. C

Witamina C

Przydatne właściwości witaminy C.

cytryna2


Witamina C, prawdopodobnie najbardziej popularna. Od dzieciństwa, każdy z nas słyszy o konieczności spożywania owoców bogatych w witaminy słońca, że ​​organizm otrzymuje maksymalną ilość przeciwutleniaczy i składników odżywczych w celu zapobiegania chorobom masowych.
Witamina C jest kwasem askorbinowym, który jest niezmiennym uczestnikiem wielu procesów życiowych w organizmie. Fakt, że organizm nie może syntetyzować samej witaminy C, wyjaśnia potrzebę codziennego spożywania wystarczającej ilości wzbogaconej przez nią żywności. Dlaczego? Po pierwsze, witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który sam oczyszcza toksyny i usuwa je z układu. Stąd znana nazwa "witamina młodości" i jej chwała skutecznego środka przeciwstarzeniowego. Stąd popularny pogląd, że witamina C może zapobiegać wielu chorobom, znacznie wzmacniając mechanizmy obronne organizmu.
Po drugie, witamina C ma korzystny wpływ na układ nerwowy, stymuluje endokrynę i normalizuje krążenie krwi, wzmacniając naczynia. Jeśli organizm ma wystarczającą ilość witaminy C, jest w stanie szybko poradzić sobie z ranami i skaleczeniami, chorobami skóry i zaburzeniami alergicznymi.
Witamina C jest odpowiedzialna za zdrowie zębów i kości, poprawia widzenie, jest doskonałym środkiem zapobiegania miażdżycy, normalizuje poziom cholesterolu, pełni funkcję budynku, syntezę kolagenu i prokolagenu, wytwarzając w ten sposób tkankę łączną organizmu.
Aby utrzymać pożądany poziom użytecznej witaminy w organizmie, każda osoba musi spożywać pokarmy zawierające co najmniej 100 mg witaminy C dziennie. Dietetycy i lekarze zgodzili się, że ostatnio, z ogólnym stresem dla mieszkańców dużych miast, nie byłoby zbyteczne stosowanie do 4 g witaminy C dziennie.
Wszystkie użyteczne właściwości witaminy C są przenoszone do organizmu przez owoce zawierające je (zwłaszcza owoców cytrusowych i kiwi z czarnej porzeczki), jak również jako warzywa (np pietruszka, ogórki, brokuły, szczawiu, papryki i kapusty) i niektórych produktów mlecznych, owoców - czarna porzeczka i dzikiej róży, uważane za najbogatsze źródło użytecznych witamin.
W ostatnich latach witamina C jest szczególnie aktywna w kosmetykach: uważa się, że produkty do pielęgnacji twarzy zawierające wysokie stężenie kwasu askorbinowego są odpowiedzialne za bardziej jednolity i świetlisty kolor twarzy. Przy pomocy kosmetyków z witaminą C można rozwiązać wiele problemów skórnych - na przykład trądzik lub zwiększoną pigmentację. W górnej warstwie skóry, w naskórku, jest dużo naturalnej witaminy C, ale dla bardziej skutecznego działania musi ona przenikać do skóry właściwej, środkowej warstwy skóry. Dlatego dziwi popularność skoncentrowane serum i kremy na bazie witaminy C - wnikają poniżej naskórka, reguluje pH skóry, zapewniając niezbędną ochronę przed szkodliwym wpływem środowiska, a także promienie ultrafioletowe, redukując oznaki fotostarzenia
Kwas askorbinowy jest często stosowany w złuszczających peelingach i peelingach.
Większość kosmetyków wzbogaconych w witaminę C zawiera ją w stężeniu od 0,3 do 20%. Procent koncentracji wcale nie oznacza procentu skuteczności tego lub innego środka: eksperci wyrażają wspólną opinię, że pożądany efekt z witaminą C zapewni stężenie 0,3%.
Zasadniczo produkty kosmetyczne zawierające witaminę C nie powinny być otwarte przez długi czas. Kwas askorbinowy jest jednym z najbardziej niestabilnych, utlenia się z powietrza, ciepła i światła. Stabilizacja może polegać jedynie na redukcji wody w formule i niskim pH. Z tego powodu, wybierając środek z witaminą C, powinieneś preferować butelki ciemnego ciemnego szkła z pompką - to w nich witamina C zachowuje swoje najdogodniejsze właściwości najdłużej.

http://wpis24.pl

#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }

Powered by dzs.pl & Hosting & Serwery